Aires Acondicionados (luftkonditionering)

för oboe och elektronik

 

 

Verket är en beställning av Kungliga Filharmonikernas solooboist Jesper Harryson. Musiken är komponerad för oboe och en elektronisk bandstämma bestående av inspelningar av allehanda artikulationer och exotiska klanger från Harrysons oboe d'amore och engelska horn: ett verk således för hela oboefamiljen. Klangerna i bandstämman har delvis bearbetats i dator.

 

Titeln:

Under min bröllopsresa i början av 2000-talet besökte jag Andalusien i Sydspanien. Innan dess hade tankar funnits en tid på att skriva ett verk för oboe och elektronik. Bäst vi reste mellan Granada, Cordoba och Sevilla i 43 graders värme (i skuggan?!) inföll sig den naturliga frågan i hotellreceptionerna vid incheckning: "Hay aires acondicionados por aqui?" –  "finns det luftkonditionering här"? Och då oboen står för luft och i det sammanhanget förstås väckte sköna associationer till fläkt och vind, föddes den något ovanliga idén till titeln. Att sedan ordet "aires" även betyder ”melodier” gör ju saken lite lustigare: "betingade/villkorade melodier", eller något i den stilen." [Lennart Westman].

 

"Aires Acondicionados” har även framförts av solister i Mexico och Venezuela under 2007 samt i Danmark och Estland under 2018 och 2019 av Martin von Bahr, oboe.

 

Jesper Harryson uruppförde verket år 2005 på Fylkingen i Stockholm.

 


Lyssna till en konsertinspelning i Grünewaldsalen, Stockholms konserthus, den 31 oktober 2008 med just Jesper Harryson: här

partitur: här 

www.composerwestman.se

 

 

 

översättning svenska engelska
översättning svenska engelska
Behöver du kvalitativ översättning? Anlita då Language Team översättningsbyrå i
Stockholm
som översätter (och språkgranskar) till och från svenska och engelska.

Hög kvalitet. Snabba leveranser

översättning svenska engelska

 

 

  lin2.gif